Hogyan?


MAKRÓSZÁLAK BEKEVERÉSE
A minőségi betonok készítésére vonatkozó szabályok és szabványok betartása (EN 206-1) alapvelő fontosságú. A szál hozzáadás következtében a beton terülési értéke csökken, ezért esetleg folyósítószer hozzáadásával vagy más terülési osztály megválasztásával kell korrigálni!                            Concrix bikomponensű szál és az acélhaj eloszlása a betonban

Concrix makrószál bekeverésésől

A betonreceptúra - szemszerkezet, cementtartalom, vízhozzáadás, víz/cement érték és beton
adalékszerek hozzáadása-  változatlan formában alkalmazható. A Concrix szál a beton adalékszerekkel szemben semleges és alkáli álló.

Adagolás: az adagolt szál mennyisége a statikai igénybevételtől függően változhat.

Szálhozzáadás keverőtelepen: a szálkötegeket közvetlenül a keverőbe kell adagolni az elkészített
betonhoz. A fólia nedvesség hatására néhány másodperc alatt semleges anyaggá bomlik le. A szálakat a vízben szétfoszló cellulózzacskóval együtt adagoljuk.
Szálhozzáadás a betonkeverő mixerkocsiban: a szálakat a mixerkocsiba adagolva is  bekeverhetjük. Ebben az esetben is a feloldódó cellulózzacskó és fólia a keverődobba adagolható. A szál hozzáadása előtt, a mixerben legalább F4 konzisztencia (EN 206-1szerint) ajánlott.
Keverési idő A betonüzemben a keverési időt a szál hozzáadása ellenére be kell tartani. A keverési idő végére a szálkötegeknek ki kell nyílniuk és egyenletesen eloszlaniuk. A speciális  betonkeverékek hosszabb keverési időt igényelnek. A mixerkocsi ürítése előtt az építési helyszínen a tartályt 1-2 percig a leggyorsabb fordulaton még át kell forgatni. Keverési idő mixerkocsiban: 1perc/m3 beton a leggyorsabb fordulaton.


MIKRÓSZÁLAK BEKEVERÉSE

Gyakori kérdés, hogy a szálakat mikor, hol és hogyan keverjük be.

A bekeverés mikéntjét alapvetően a szálfelület nedvesíthetősége befolyásolja. Különbséget kell tennünk a szál alaptulajdonsága szerint nedvesíthető szálak (pl. üvegszál, mint Aveeglass termékek vagy a poli-akrilnitril szál, mint az  Avekril termékek) és víztaszító felületű, de felületkezelés folytán nedvesíthető szálak között (többnyire polipropilén mint a Multi vagy a High Grade szálak).

 

Kezdjük ez utóbbival, mert ez az egyszerűbb. Ennél a száltípusnál szinte mindegy, hogy a nyers beton keverésének melyik szakaszában keverjük be. Biztonságosabb azonban, ha úgy járunk el velük, mint az első csoport tagjaival, lásd alább.

 

Az Avekril, Avekril Optimo, Aveeglass, Aveeglass Optimo nagyon sok tekintetben eltérnek a többi hasonló célú, betonhoz kifejlesztett műszálaktól. Fontos ezért, hogy áttekintsük ezeknek a kiváló paraméterekkel rendelkező szálaknak a szakszerű felhasználását.

 

Például az Avekril Optimo anyaga a poli-akrilnitril, egy nedvesíthető szál, szemben a polipropilén műszálakkal. (Ezért is kedvelik a ruházati célú felhasználásban a poli-akrilnitril textilszálat, mert a gyapjúhoz hasonlóan felszívja a test által kibocsátott nedvességet.) Ezt kihasználva, az Avekril Optimo műszálak felülete előnedvesített a betonban való gyors elkeveredés, az antisztatizálás valamint hatékony utókezelés érdekében.

Hasonlóan viselkednek az Aveeglass üvegszál termékek víz hatására. Az üveg felülete is szereti és erősen köti a vizet. Gondoljunk csak arra, amikor két üveglap közé víz kerül, és azt szét akarnánk választani.

Az Avekril és Aveeglass termékeknek a felhasználás célját tekintve eme kiváló tulajdonsága azonban nem körültekintő keveréskor visszájára fordulhat. Ha ezek a szálak keveréskor közvetlenül vízzel találkoznak, a szálak megpróbálják azt felszívni. A szálak között kialakuló vízfilm olyan erővel tapasztja egymáshoz azokat, hogy a nyers beton további keverése közben kicsi az esély annak csomómentes szétkeverésére. Kedvezőtlen körülmények között, víz hatására különösen az Avekril Optimo úgy össze tud állni, mint egy „felmosó rongy”. Az effektus hasonló ahhoz, mint a fent említett két üveglap közötti vízfilm,  ha ezeket szét akarnánk választani, a vízfilm lesz erősebb.

 

Mi tehát a megoldás?

 

Miután az összekevert nyers beton szilárd alkotórészei a keverővizet már „felitták”,  csak ezután adjuk a szálakat a betonhoz. Ekkor a keverés hatására, a beton belső súrlódása a szálakat gyönyörűen szétsodorja. Vagyis ezeknek a szálaknak az első típusú és egyben leggyakoribb beadagolási megoldás, hogy a keverési ciklus végén a keverőbe, vagy azt követően a mixerbe ürítés előtt az építési helyszínen. Ezután elegendő keverési időt kell hagynunk, hogy a nyers beton belső súrlódása a szálakat szétsodorja egymástól. Tapasztalataink szerint a megfelelő műszaki állapotban lévő mixerek tökéletesen megoldják ezt mintegy 100 fordulatot követően.

A második típusú beadagolás a keverő sóderfelhordó rendszerén. Ügyeljünk, hogy a szál mintegy 30 másodpercet forogjon úgy a keverőben a sóderral és cementtel, hogy eközben se víz, se vegyszeradagolás ne történjen. Ez a megoldás nagy mértékben függ a keverő adottságaitól. Lehetőleg kerüljük ezt a bekeverési módot, próbáljuk az első típusú keverést előnybe részesíteni!